Thursday, July 5, 2007

Happy Anniversary

Χθες οι Αμερικανοι γιόρτασαν την επέτειο τις ανεξαρτησίας τους από τους Aγγλους. Εμείς πάλι γιορτάσαμε τη κατάκτηση του euro στη Πορτογαλία.

Αλλα σήμερα - μια μέρα μετά - ο πλανήτης "γιορτάζει" μια άλλη επέτειο. Tην έναρξη του πολεμου των 6 ημερών.

Στις 5 Ιουνίου του 1967, στις 07:10 το πρωί, το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση εναντίον της γειτονικής Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας και έξι ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου, έχει καταλάβει τη Γάζα, την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά, τα συρικά υψίπεδα του Γκολάν, την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη – τη βιβλική Ιουδαία και τη Σαμάρια, όπου ξεκίνησε ο ιουδαϊσμός.

Για τους Ισραηλινούς οι μέρες εκείνες ήταν οι λαμπρότερες του έθνους τους. Κατάφεραν σε λίγες μέρες να υπερκεράσουν τις δυνάμεις της Συρίας της Ιορδανίας k της Αιγύπτου.
[
σ.σ. όχι για όλους καθώς για πολλούς ο πόλεμος αυτός ήταν μεγάλο λάθος. O ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Γιεοσούα υποστηρίζει ότι υπήρξε η «μητέρα όλων των λαθών»].
Για τους Aραβες είναι μια μαύρη επέτειος καθώς ο πόλεμος αυτός θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση.
Για το υπόλοιπο κόσμο η ημερα της τελικής ρήξης των σχέσεων Islam k Δύσης.

Στην πραγματικότητα πριν ακριβώς 40 χρονια έγινε κάτι πολύ σπουδαιότερο.

Σαν σήμερα, 5 ιουλίου οι παλαιστίνιοι που είχαν υποστεί τον ξεριζωμό τις Nagba του 1948 αλλάζουν ιδιότητα. Δεν είναι πια προσφυγες
και βρίσκονται κάτω από ισραηλική κατοχή [η λεγόμενη "κατεχόμενη Δυτική Όχθη"]. Γεγονός που σημαίνει δικαίωμα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα...

Εκεί, λίγες μέρες μετά, γεννιέται η Intifanta.



Σημείωση: Ένα πρόβλημα στο pc με ανάγκασε να γράψω το κείμενο σε greeklish k να το μεταφράσω με online converter. Συγχωρέστε μου τα διαφορα συντακτικά - ορθογραφικά λάθη.

1 comment:

tulipa nera said...

Πολύ χρήσιμη η ιστορική ανασκόπηση, και ιδιαίτερα στην εποχή μας, που συνειδητά ξεχνούμε- ή ακόμα χειρότερα παραποιούμε- την ιστορία... Όταν έχουμε γνώση των γεγονότων, μπορούμε να κρίνουμε λιγότερο μεροληπτικά και φανατισμένα.